Una altra de Moulinsart

21 febr.

Llegim al diari belga “L’Echo” l’enèsima acció judicial de Moulinsart, l’empresa responsable dels drets de Tintín. El que crida l’atenció d’aquesta nova batalla judicial és l’objecte que l’ha causat, un bust realitzat per “SV Créations” inspirat en el dibuix que Pere Torrent (Peret) va fer per l’exposició “El museu imaginari de Tintín” que va tenir lloc a la Fundació Miró de Barcelona l’any 1984.

L’empresa “SV Créations” va signar un acord amb Peret pels drets d’explotació però ara han topat amb l’església, perdó, volia dir amb Moulinsart, que els ha demandat i exigeix la destrucció de les peces a banda de pagar una multa. Però la història no s’acaba aquí, ja que segons informa el diari belga el dissenyador Peret ha decidit respondre amb una nova demanda on diu que Moulinsart ha utilitzat el seu disseny sense el seu consentiment en el museu Hergé.

En aquest context també m’agradaria recordar el conflicte de l’associació catalana de tintinaires amb Moulinsart, que sota amenaça judicial va haver de pagar una multa important, canviar de nom (de TintinCat va passar a 1001), de logotip i de signar un acord d’acceptació de condicions. Recordar que es tracta d’una associació sense ànim de lucre, que la seva finalitat és donar a conèixer l’obra d’Hergé i que el seu pecat va ser utilitzar imatges dels còmics per la seva revista i pels seus actes interns sense haver arribat a un acord previ.

Un altre punt de convergència entre els dos casos és que l’antic logo de TintinCat, dissenyat per Teo Peiró, també tenia reminiscències en l’obra de Peret. Per tant, coneguts els precedents, tot el meu suport al dissenyador Peret.

logo_normal

Antic logo de TintinCat


Actualització (28/02/2016): en Yorrick Vergeau ens ha fet arribar els enllaços de la pàgina web i de Facebook de “Heady Art”, que es qui comercialitza el bust basat en l’obra de Peret, són les següents:

http://www.heady-art.com/

https://www.facebook.com/Heady-Art-696028130534573

3 Respostes per a “Una altra de Moulinsart”

 1. projecteaeroport 21/02/2016 a 22:00 #

  Molt bon article, Xavi!!! “A por ellos”, Peret!!!!

 2. Yorrick Vergeau 22/02/2016 a 07:10 #

  Per als amants de l’obra de Peret, la direcció per veure aquestes famoses caps de fusta …
  http://www.heady-art.com

  I per seguir les notícies sobre aquest cas (en francès) a Facebook:
  https://m.facebook.com/Heady-Art-696028130534573/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sentència judicial favorable a Moulinsart | Tintín en català - 25/09/2016

  […] Fa uns mesos parlàvem en aquest blog d’una nova acció judicial impulsada per Moulinsart contra “SV Créations” per haver realitzat un bust inspirat en el dibuix que Pere Torrent (Peret) va fer per l’exposició “El museu imaginari de Tintín” que va tenir lloc a la Fundació Miró de Barcelona l’any 1984. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: