La sentència contra Moulinsart S.A.

24 juny

Ja fa uns dies que el llegat d’Hergé va tornar a ser protagonista als mitjans de comunicació degut a la sentència del tribunal holandès de l’Haia de donar la raó a l’associació tintinaire “Hergé Genootschap” en el litigi amb Moulinsart S.A., gestora dels drets de l’obra d’Hergé. Podeu llegir la notícia per exemple a El Periódico de Catalunya.

La notícia va sorprendre però també alegrar a molts tintinaires degut a l’antipatia que s’ha guanyat els darrers anys Moulinsart amb les seves polítiques de perseguir judicialment a tothom qui utilitzi imatges de Tintín. La persecució judicial empresa per la societat dirigida per Nick Rodwell -actual marit de la vídua d’Hergé- ha estat implacable, encara que fos contra associacions sense ànim de lucre que tenen com a objectiu donar a conèixer i estudiar les aventures del jove reporter. Recordem el cas de l’associació catalana de tintinaires, que a banda d’haver de canviar el logotip i l’antic nom de “TintinCat” per “1001”, també va haver d’afrontar un pagament en compensació de l’ús d’imatges dels còmics de Tintín sense previ acord amb aquesta empresa.

La sorpresa va ser perquè la sentència es basa en la còpia d’un contracte que data de 1942 en virtut del qual Hergé cedia implícitament els drets sobre els textos i les vinyetes de tots els seus àlbums a Casterman. Aquí podeu veure la còpia del contracte:contracte

Tot i que s’ha comentat que aquesta sentència podria suposar modificacions en els drets d’autor de l’obra d’Hergé, cal remarcar que el contracte de 1942 fa referència als drets de publicació (no d’explotació), que de moment la sentència només aplica en l’àmbit holandès i que ara estarem a l’espera dels recursos que Moulinsart ja ha anunciat que presentarà.

Una resposta per a “La sentència contra Moulinsart S.A.”

Trackbacks/Pingbacks

  1. L’absurda censura de Moulinsart S.A. | Tintín en català - 16/10/2019

    […] remarcar que no sempre s’han sortit amb la seva, com fou en el cas d’una sentència en un litigi entre l’associació neerlandesa “Hergé Genootschap” i Moulinsart que vam explicar e…. Realment la militància de les associacions tintinaires és d’admirar per seguir fent tantes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: