Treball de recerca tintinaire (III)

1 maig

Per completar les tres entrades sobre treballs de recerca sobre les aventures de Tintín, ara comentarem un altre magnífic treball titulat “Tintín i la història del s.XX” a càrrec d’Eduard Grandío. Veiem que la temàtica no té res a veure amb els dos treballs comentats en les darreres entrades, fet que demostra la gran varietat de punts de vista des dels quals es poden analitzar les aventures de Tintín.recerca

Amb aquest treball de recerca es vol demostrar que Les Aventures de Tintín, “relaten sorprenentment els fets històrics més importants del segle passat”. Per això ha agafat els còmics que tenen més rellevància a nivell de fets històrics i per cadascun d’ells primer ha fet una síntesi de l’àlbum i després una síntesi històrica. També per a cadascun d’ells ha explicat les fonts d’informació que inspiraren a Hergé per a fer el còmic i finalment ha fet una anàlisi de l’àlbum, explicant vinyetes concretes i relacionant-les amb el fet històric. En un darrer apartat també ha comentat curiositats o anècdotes del còmic analitzat.

El llistat d’àlbums i contexts històrics analitzats en profunditat en el treball són:

 1. Tintín al país del Soviets –> la Revolució Comunista
 2. Tintín al Congo –> la colonització del Congo
 3. Tintín a Amèrica –> els EUA als inicis del s.XX
 4. Els cigars del faraó –> Egipte, Aràbia i Índia als anys 1920-1930
 5. El Lotus blau –> l’expansionisme japonès
 6. L’orella escapçada –> la Guerra del Chaco (1932-1935)
 7. El ceptre d’Ottokar –> l’annexió d’Àustria a Alemanya
 8. Tintín al país de l’or negre –> conflictes a Palestina
 9. L’afer Tornassol –> la Guerra Freda
La llei seca

La llei seca

Mitjançant l’anàlisi dels àlbums i l’explicació que es fa de les vinyetes comprovem com de manera més o menys explícita es van reflectint situacions històriques reals o fets concrets. Un dels múltiples exemples són les vinyetes de Tintín a Amèrica que fan referència a la Llei Seca (prohibició de vendre begudes alcohòliques) establerta als Estats Units entre 1920 i 1933, fet que va ser aprofitat per grups mafiosos, el més famós dels quals estava liderat per Al Capone.

Incident de Mukden

Incident de Mukden

Un exemple d’un fet concret real que es reflecteix en les aventures de Tintín és l’anomenat “Incident de Mukden”, que apareix a El lotus blau. Aquest fet fa referència al tram del ferrocarril del sud de Manxúria de propietat japonesa que fou dinamitat el 18 de setembre de 1931. Es creu que foren els mateixos japonesos els qui dugueren a terme aquest sabotatge per així tenir un casus belli que els permetés la invasió de la zona xinesa de Manxúria.

A part de les múltiples fonts d’informació que es van consultar per fer el treball, l’Eduard va fer una entrevista a l’expert tintinòleg Philippe Goddin, autor de la cèl·lebre “Chronologie d’une oeuvre“, la qual inclou en un annex. Amb aquesta entrevista, en la qual es tracten diversos punts del treball de recerca, es completa aquest exhaustiu estudi on es demostra que els còmics de Tintín també són una lliçó d’història del segle XX.

Una resposta per a “Treball de recerca tintinaire (III)”

 1. unicorngris 15/07/2013 a 16:51 #

  Sí, la veritat, els còmics de Tintín estan en no pocs casos relacionats amb la història del segle XX. És molt bo que hi hagi gent que ho recordi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: