Treball de recerca tintinaire (I)

28 abr.

Potser les aventures de Tintín ja no són tant seguides per les noves generacions (recordem que és un còmic que neix l’any 1929!) però tampoc podem negar que tenen quelcom d’especial que les converteixen en un clàssic dintre del món del còmic. I per això a molts nens i joves d’avui en dia encara els segueix atrapant llegir els àlbums i descobrir-hi una obra de gran qualitat, una obra que mereix una segona lectura i una anàlisi acurada. Per això en poc temps hem pogut trobat tres treballs de recerca al voltant de les aventures de Tintín, els tres d’àmbits ben diferenciats però tots prou interessants i ben documentats.

El primer porta el títol de “Anàlisi de la caracterització física  dels figurants a  Les aventures de Tintin“, i el seu autor és Martí Amargant, de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies.

recerca1

Tal i com ens indica en el resum en el treball s’intenta respondre la pregunta de si Hergé va treballar la caracterització dels personatges figurants amb tant de detall com feia amb altres aspectes de la seva obra. S’ha estudiat la correlació entre l’aspecte físic dels personatges i la seva agrupació segons la procedència o funció en el còmic a través de la classificació de 20 trets físics de 535 personatges i un posterior estudi de les dades recollides.

Amb aquesta gran base de dades dels personatges secundaris ha pogut provar que cada grup té el seu propi esterotip que el fa específic i que els membres del grup tendeix a assemblar-s’hi, així que Hergé procurava que cada personatge participés d’un estereotip d’acord amb la seva funció i procedència. Conclou que a les aventures de Tintín, els figurants serveixen per contextualitzar però al mateix temps que Hergé va cuidar molt el detall de la caracterització física dels personatges menys importants.

Aquest gran treball de classificació i d’anàlisi dels resultats ha tingut diversos premis, entre els quals un Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya. A més l’Alfred Rodríguez Picó (reconegut tintinaire) li va fer una petita entrevista al seu programa de ràdio de La Xarxa, la podeu escoltar en aquest enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: