Per un museu del còmic i la il·lustració

10 juny

Ens fem ressò de l’article escrit per Carles Santamaria, director de Ficomic, publicat a El Periódico de Catalunya el passat dimarts 6 de juny, on reivindica el paper del còmic dins la nostra cultura i ens explica l’estat del projecte del Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració (CACI) que vol fer-se a Badalona però que fa anys que està aturat.

ICULT  edificio CACI Badalona museo del comic  Al copyright poseu   FICOMIC

Futura seu del Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració (CACI)

A continuació reproduïm el text íntegre de l’article:

Carles Santamaria – 6 de juny de 2017

El còmic és cultura amb majúscules per qualitat, tradició i innovació. La percepció de part de la societat de la cultura com una despesa pública en lloc de veure-la com una indústria que genera llocs de treball i riquesa afebleix la seva expansió. El còmic és una indústria cultural on autors, editorials, distribuïdores i llibreries especialitzades i generalistes són els grans actors, amb un públic creixent de diferents edats i on la dona juga cada vegada un paper més protagonista com a creadora i lectora. A més, el còmic manté una vinculació creixent amb el sector audiovisual i de l’oci interactiu. De la mateixa manera, els nostres il·lustradors són un referent internacional per la seva qualitat i projecció.

Catalunya és l’epicentre editorial i creatiu del còmic, on se celebren dues fires de renom mundial com són el Saló del Còmic i el Saló del Manga de Barcelona. Ficomic, una entitat sense ànim de lucre però tampoc de dèficit, té com a finalitat la promoció de la historieta. Ficomic gestiona les dues cites de manera responsable, sostenible i eficaç des del punt de vista econòmic, fet que explica el seu constant creixement en activitats, expositors, visitants i repercussió en els mitjans de comunicació i les xarxes socials. Dels ingressos anuals de Ficomic, les subvencions públiques suposen un 7% del total, atès que el 93% restant prové de la seva pròpia activitat amb la comercialització d’estands, venda d’entrades, publicitat i patrocinis privats.

Des de fa més d’una dècada, Ficomic es va implicar amb altres entitats com l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) a impulsar el futur Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració (CACI). El conseller de Cultura de la Generalitat Joan Manuel Tresserras i l’alcalde de Badalona Jordi Serra van firmar el 2010 un conveni perquè una fàbrica centenària d’aquesta ciutat fos la seu del centre. El consistori va cedir l’espai i va invertir 3,4 milions d’euros dels anomenats fons Zapatero per a la rehabilitació estructural de l’edifici. Les obres van finalitzar el 2011. Mentrestant, per encàrrec de la Generalitat, un equip format per representants de l’APIC i Ficomic, així com per reconeguts teòrics i professionals del còmic i la il·lustració, va elaborar un pla director que definia el CACI com un espai expositiu, pedagògic, interactiu i internacional obert al públic, on els professionals tindrien un punt de trobada permanent. Un espai que contribuiria a la difusió i creixement del còmic i la il·lustració.

Amb l’arribada de les retallades, el projecte va entrar en via morta, atès que la Generalitat no va assumir la seva part de compromís per encarregar-se de la museografia i museologia, o sigui, finalitzar les obres i posar el museu en marxa. Els últims sis anys han sigut un seguit de reunions infructuoses, on els professionals del còmic i la il·lustració juntament amb la ciutat de Badalona hem continuat insistint que havia arribat el moment dels fets, no només de les bones paraules.

El Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració es planteja amb un model de funcionament semblant al de Ficomic, autosuficient i sostenible, això sí, amb el suport decidit de les administracions públiques, inclosa també la Diputació de Barcelona, donat que es tracta d’un equipament cultural de primer ordre on aquest organisme provincial ha de respondre a la seva vocació de suport de municipis fora de la capital catalana. Tampoc seria descartable que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport s’impliqués en el CACI, igual que recolza diferents institucions i certàmens culturals de Catalunya. Cal definir el tipus d’entitat jurídica que gestionaria el CACI, del tot impossible sense la participació decidida de les administracions públiques. Ens cal un full de ruta amb un calendari perquè el CACI no es converteixi en una d’aquelles historietes de continuarà interminable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: